1 mei

Oorspronkelijk ben ik van Gent. De stad waar bordelen kriebelmuiten zijn en waar ge van 't Lam Gods geslegen zijt. Mijn grootvader woonde in een citéetje aan de Muide, in een piepkleine arbeiderswoning. Hij was 'ne rooie' tot achter zijn oren. Waarschijnlijk de roodste van de stad. Nen echte socialist! Zelfs zijn neus ontkwam niet aan de kleur. Wij noemden hem dan ook "Peetsje kriek"!

Hij zou zich keren in zijn graf, moest hij de resultaten van mijn stemtest voor de federale verkiezingen zien. De rooien staan haast onderaan. En ik zou mij schamen over mijn gedrag. Maar ne rooie, nen tjeef1, nen blauwe of apolitiek... wij stemmen allemaal volgens onze zak! Ik ben ondernemer van de kleine middenstand en wil gelijk pensioen en kindergeld, dus ook een beetje zekerheid. 

Het spijt mij pépé. 'k Zou voor u willen zingen op de balkonnen van de Vooruit2 maar ge zou u nog tien keer meer draaien in uw graf. Ze hebben ooit beslist dat zingen mooi moet zijn, en vooral niet vals. En gezien een balkon in 't Gents meer iets van een boezem heeft, lijkt het mij vooral niet zinvol te brullen uit volle borst. 

Gij die moest vechten voor gelijke rechten en waardigheden hebt gelijk gekregen. Ook al zijn de sossen3 nooit gepermitteerd in slaap te vallen! Zij daar maar zeker van. 
1 mei is uwen dag! De roodste dag in 't jaar. Dan vieren wij hoe hard gij wel gestreden hebt, en vooral ook hard gewerkt. Ze staan hier te blinken op mijn bureau, de meiklokskes, Symbool voor uwe arbeidsdag. De hele kamer ruikt er naar! En ik riek ze toch zo graag. 
Subiet ga 'k hier nog tjiepen4 maar gij vond mij een klein serpenten kleine serpenten tjiepen niet. Die steken hun tong uit en lopen rap weg...

Wat voor u rood was is voor mij nu blauw. Maar 'k ga vandaag toch op mijn luie kloten in de zetel zitten...op uwen luien dag! 

:-p


1 Burgerterm voor christendemocraat
2 Gents feestlokaal van de socialisten
3 Socialisten
4 Wenen
5 Deugniet






Reacties

Populaire posts